Moguće poskupljenje putarine od 1. jula

Bez autora
May 16 2011

Cena putarine za sve kategorije vozila na naplatnim rampama duž autoputeva mogla bi od 1. jula da poskupi za 11 odsto. Naime, ovo javno preduzeće ponovo je zatražilo od Vlade Srbije da odobri poskuljenje, uz obrazloženje da cenovnik nije primenjen od 2008. godine.Ako predlog bude usvojen, umesto 730 dinara, koliko danas za putničke automobile košta putarina na relaciji Beograd - Niš, vozači će plaćati 810 dinara. Očekuje se da će Vlada Srbije ovog puta odobriti naš zahtev i da će novi cenovnik početi da se primenjuje na naplatnim rampama 1. jula, da bi bar u drugoj polovini godine imali prihod veći za 800 do 900 miliona dinara.

Moguće poskupljenje putarine od 1. julaCena putarine za sve kategorije vozila na naplatnim rampama duž autoputeva mogla bi od 1. jula da poskupi za 11 odsto - najavio je u ponedeljak Zoran Drobnjak, generalni direktor „Puteva Srbije“.

Naime, ovo javno preduzeće ponovo je zatražilo od Vlade Srbije da odobri poskuljenje, uz obrazloženje da cenovnik nije primenjen od 2008. godine.

Ako predlog bude usvojen, umesto 730 dinara, koliko danas za putničke automobile košta putarina na relaciji Beograd - Niš, vozači će plaćati 810 dinara.

- Očekujemo da će Vlada Srbije ovog puta odobriti naš zahtev i da će novi cenovnik početi da se primenjuje na naplatnim rampama 1. jula, da bismo bar u drugoj polovini godine imali prihod veći za 800 do 900 miliona dinara - rekao je Drobnjak.

- Mi smo nove cene predvideli planom poslovanja za ovu godinu, i taj plan je odobrio Upravni odbor preduzeća, a ostaje da to prihvati i Vlada Srbije. U održavanje magistralne i regionalne putne mreže uložićemo ove godine 19 milijardi dinara.

U prva četiri meseca ove godine ostvaren je prihod od naplate putarine u iznosu od 8,2 milijarde dinara. „Putevi“ beleže i povećanje broja vozila za tri do četiri odsto u odnosu na isti period lane. Inače, prošle godine bilo je ukupno 33,5 miliona vozila na putevima pod naplatom.

Novim sistemom kontrole naplate putarine u Srbiji, kako kaže direktor sektora naplate Milinko Caković, sprečen je bilo kakav vid organizovane krađe. U prva četiri meseca ove godine zabeleženo je neuparenje kartica od svega 0,06 odsto (ulazak na autoput, a da nije plaćena putarina na izlasku). To je najniži procenat od kada se sprovodi naplata putarine. Zahvaljujući novom sistemu kontrole, u odnosu na 2008. godinu, kada je procenat neuparenih kartica bio jedan odsto, „Putevi“ su po osnovu te razlike zaradile po 860.000 evra godišnje.

- Ako tome dodamo procenu štete u aferi „Drumska mafija“ od 6,5 miliona evra za dve godine, to znači da se na godišnjem nivou sprečava odliv od preko četiri miliona evra - navodi Caković.

- U sektoru za naplatu putarine organizovan je odsek video-nadzora, u kome 20 operatera kontroliše 38 stanica sa 187 naplatnih traka, koje su u Srbiji pokrivene sa 830 kamera, po četiri u svakoj kabini. Prošle godine podneto je 156 disciplinskih prijava protiv zaposlenih kod kojih su u radu primećene nepravilnosti, a od toga 33 radnika je dobilo otkaz. Odsek za analitiku u stanju je da u roku od tri dana otkrije bilo kakav pokušaj organizovane krađe na naplatnim stanicama. Uskoro će biti postavljeni i laserski brojači.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik